Wyniki konkursu na najładniejszy wypiek Wielkanocny 2021

Zwycięzcy:
Miejsce I ex aequo: Maja Skwara (4a) oraz Aleksandra Bączek (4a)
Gratulujemy!!!!
Samorząd Uczniowski wraz z opiekunem

MAJA SKWARA – KL.4A

WIELKANOCNE CIASTO MARCHEWKOWE

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 4 marchewki
  • 1 i ½ szklanki mąki
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • Przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki imbiru, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¾ szklanki oleju roślinnego
  • 3 duże jaja lub 4 mniejsze
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

OZDOBA –KRÓLIK Z MASY CUKROWEJ I MARCHEWKI:

  • 350 gram cukru pudru
  • 30 ml wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka aromatu cukierniczego (można pominąć)

Dodatki – lukier (może być gotowy) oraz słodkie rurki.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Marchewkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Wlać do formy. Nagrzać piekarnik na 180 stopni, piec 30 minut. Poczekać, aż ciasto przestygnie i wyciągnąć z formy. Polać zielonym lukrem i ułożyć rurki.

PRZYGOTOWANIE OZDÓB Z MASY:

Na początku zalać żelatynę wodą i odczekać do napęcznienia. Przesiać mąkę i cukier puder przez sitko, a następnie wymieszaj razem suche składniki. Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej i dodaj do mąki i cukru pudru. Potem wlej aromat cukierniczy i wszystko wymieszaj łyżką. Następnie wyrób rękami i uformuj masę. Ulep ozdoby – królika i marchewki. Ozdoby umieść na cieście.

SMACZNEGO !!!

Aleksandra Bączek, kl. IVA

CIASTO WIELKANOCNE

CIASTO MARCHEWKOWE

SKŁADNIKI:

  • 75 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 400 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 4 jajka
  • 200 g oleju słonecznikowego
  • 150 g cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g wiórków kokosowych

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  • Rozdrobnić orzechy, przesypać do innego naczynia, odstawić.
  • Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i imbir, rozdrobnić.
  • Dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, jajka, olej, cukier, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy i wyrównać jego powierzchnię.
  • Piec 45 min (180°C).
  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do całkowitego ostudzenia na ok. 1 godz.

CIASTO SZPINAKOWE

SKŁADNIKI:

  • 100 g oleju
  • 140 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g mąki krupczatki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego, uprzednio rozmrożonego i dokładnie odciśniętego

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  • Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, jajka i ubijać w ok. 37°C do uzyskania gładkiej masy.
  • Nie przerywając miksowania powoli dodawać olej
  • Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i szpinak, wymieszać.
  • Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy i równomiernie rozprowadzić.
  • Piec ok. 40 min (180°C). Ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do całkowitego ostudzenia, następnie ciasto wyjąć z formy.

 

KREM MASCARPONE
SKŁADNIKI:

  • 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
  • 200 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 30 g cukru pudru

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone i cukier puder ubijać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji

 

LUKIER PLASTYCZNY
SKŁADNIKI:

  • 350g cukru pudru
  • 30 ml wody+na kąpiel wodną
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • barwniki spożywcze

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Zalej żelatynę wodą i pozostaw ją na ok. 10 min. W tym czasie przesiej cukier puder i mąkę ziemniaczaną.
  • Przygotowaną wcześniej żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej umieszczając garnek z wodą na palniku i kładąc na nim miskę z żelatyną. Podgrzewaj żelatynę tak długo aż się rozpuści.
  • Dodaj sok z cytryny, 175g cukru pudru, pół łyżeczki mąki ziemniaczanej i wymieszaj łyżką.
  • Dodaj resztę cukru pudru i mąki ziemniaczanej, wymieszaj i wyrób ręką.
  • Do wyrobionej masy dodaj barwnik spożywczy i ulep ozdoby na ciasto.
  • Ciasto marchewkowe posmaruj kremem mascarpone.
  • Pokrusz palcami ciasto szpinakowe i posyp wierzch ciasta. Następnie ułóż przygotowane wcześniej ozdoby z lukru plastycznego.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.